Kawa w Lizbonie

Kawa w Portugalii

Autorka tekstu - Anna Stankiewicz - polska malarka mieszkająca w Lizbonie

annastankiewicz.blogspot.com

Tak jak w całej Europie, tak i w Portugalii kawa rozpowszechniła się dzięki sprawnym kupcom weneckim, ale swoją pozycję zawdzięcza związkom Portugalii z Brazylią, gdzie w XVIII wieku zaczęto uprawiać ją na masową skalę, a portugalscy właściciele ziemscy czerpali korzyści eksportując ją do ojczyzny-matki.


Dziś w Portugalii trudno wyobrazić sobie choćby jeden dzień bez kawy. Może nie celebruje się jej tak jak się celebruje "spotkanka na kawkę" w Polsce. Występuje tu raczej w rodzaju znaku przystankowego, przecinka, kropki, a czasem znaku zapytania i tak jak znaki przystankowe - jest po prostu niezbędna!

Rodzajów i rozmiarów kawy jest tu bezliku i na prawdę trudno się w tym portugalskim "kawowaniu" czasami połapać, a tym bardziej trudno będąc turystą.

Dla przybliżenia i usystematyzowania podaję nazwy kaw (zaznaczam, że są to nazwy od Lizbony na południe, gdyż północ ma trochę inne )

Cafe lub bica

Bica - beba isto com acucar to skrót zrobiony z pierwszych liter słów w portugalskim zdaniu "Pij to z cukrem", które na początku kariery kawy i kawiarń było wskazówka dla tych, którzy nie gustowali w goryczy skondensowanego kawowego napoju. Jest to bardzo mała bardzo mocna kawa

Cafe cheio/ curto

Tu nie mam do dziś pewności. Według jednych, jest to ta sama bica tylko z większą ilością wody, prawie wypełniającą małą filiżankę (i w tym wypadku była by to kawa słabsza niż bica). Według innych są to jakby dwie bici w jednym czyli podwójnie mocna kawa (podwójne espresso). Ja prosząc o cheio najczęściej spotykam się z dolaniem odrobiny wody

Cafe pingado

Zawartość mikroskopijnej filiżaneczki, dopełnia się odrobiną mleka, najczęściej zimnego.

Garoto

To też malusieńka kawa, ale zimne mleko zastępuje tu pianka mleczna.

Meia-de-Leite

Coś co najbardziej przypomina nam kawę jaką pijemy w Polsce, można chyba porównać ją do capuccino. Podawana jest w średniej wielkości filiżance i najczęściej bicę dopełnia spienione mleko.

Galao

To kawa podawana w wysokiej przezroczystej szklance,najmniej esencjonalna ze wszystkich, większość zawartości to po prostu mleko. Pije się ją zazwyczaj do południa spożywając do tego któryś z miejscowych, słodkich wypieków np. pastel de nata.

Carioca

To mała kawa, ale zrobiona z fusów nie wyjętych z maszyny po zrobieniu normalnej kawy, czyli kawa bardzo mało esencjonalna.

Abatanado

Tu nie ma dokładnej zgody nawet pomiędzy Portugalczykami jaka jest kanoniczna wersja. Generalnie jest to kawa z większą ilością wody.

Abatanado, pingado

To jak można się domyślić bica z wodą i z mlekiem. Kawa, która w charakterze zbliża się do meia-de -leite.